B Vitamini

Suda eriyen ve vitamin karakterinde çalışan koenzimlerin yapılarında bazı maddeler B grubu vitaminleri adını alırlar ve hücre metabolizmasında önemli yerleri vardır. B grubu vitaminleri arasında Biotin, folik asit, nikotinik asit, pantotenik asit gibi vitaminler bulunmakta ve B vitamini karışımı adı ile anılmaktadır
Boza B grubu vitamin kaynağıdır.
B vitaminleri yağların hazmedilmesini kolaylaştırdığı için ishallerin oluşmasını engeller. Buna ek olarak sinirleri dinlendirir, cildi parlak, canlı ve diri tutar ve tırnakların kırılmamasının önüne geçer.

B vitaminleri B-1, B-2, B-6 ve B-12 vitaminlerinin hepsine birden denir. Bu grup vitaminler İştah, sindirim ve sinir sistemi için çok gerekli ve hayati öneme sahiptir.

B grubu vitaminleri; tahıllar, yağsız et, böbrek, yürek, beyin, karaciğer, yer fıstığı, tavuk, ceviz, yumurta, kepek ekmeği ve yağlı tohumlarda mevcuttur.

Doktorlar 40 farklı türde B vitamini olduğunu söylemektedir. Bunların hepsi tuz ve şeker gibi suda erir. Vücutta depolanmaları olanaksızdır. Bu yüzden b vitaminleri günlük düzenli olarak tüketilmelidir.

B Grubu Vitaminlerinin Özellikleri: Suda erir, vücutta depo edilmez. Yemeklerin pişme suyu dökülürse bu vitaminler de kaybolur.

Faydaları: Gelişme, sinir ve sindirim sistemlerinin çalışmasını sağlar.

Eksikliği Durumunda: İştahsızlık, yorgunluk, mide, bağırsak bozukluğu, kabızlık, gelişme geriliği, sinir iltihapları baş gösterir.

B Vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur: Maya, karaciğer, et, balık, yumurta sarısı, süt, yağsız peynir, hububat, kuru baklagil, kuru kayısı, ıspanak, bezelyede bol miktarda vardır.

İlk başlarda tek bir vitaminden, daha sonraları ise farklı pek çok maddeden ibaret olduğu fark edilen B vitaminleri, birbirlerinin tamamlayıcısı konumunda oldukları için çoğunlukla toplu halde verilirler. Toplu verilmeleri durumunda daha faydalı olan bu vitaminlerin her birine farklı farklı isimler ve kimilerine de sayılar verilmiştir. B vitamini kompleksi adını verdiğimiz bu vitaminler topluluğunda şu B vitaminleri vardır

1. B1 vitamini: Sığır etinde, tahıl kabuklarında ve bira mayasında çok fazla vardır Bunlara ek olarak iştahsızlık, sinir ağrıları ve gebelik hallerinde vücudun B1 vitaminine olan ihtiyacı artar. Bu yüzden gebelere, iştahsızlara ve sinir ağrısı yaşayan hastalara bu vitaminden verilir.

B1 vitamini çok oranda bakla, soya fasulyesi ve ekmek, ceviz, fındık, kuru bezelye ve yürekte, azımsanmayacak oranda da karnabahar, kuşkonmaz, mısır ekmeği ve patateste vardır.

2 B2 vitamini: bu vitaminin noksanlığı gözde bazı bozukluklara, karanlıkta görme azalmasına yol açar. Fazla ışıktan korkma duygusu bile meydana getirir.

Rengi sarı bir pigment olan B2 vitamininin noksanlığında meydana gelen belirtilerde dilin kırmızılaşması, dudaklarda, ağız köşelerinde çatlakların meydana gelmesi de vardır. Bu vitaminin eksikliği daha çok açlık çekilen ülkelerde, esir kamplarında gözlenir.

B2 vitamini ağızdan ilâç biçiminde alınabilir. Tüm bunlara ek olarak içinde bu vitaminin bulunduğu besinler de verilmek üzere belirtilerin yok edilebilir.

B2 vitamini süt tozuyla böbrek ve karaciğerde çok fazla, peynir, süt, badem, yürek, kuru bezelye ve kuru fasulyedeyse bol oranda vardır. Bunların yanında mantar, kuşkonmaz, yer fıstığı, soya fasulyesi ve yeşil fasulyede de bu vitamin bulunur.

3 Nikotin Asidi: Nikotinin okside olmasıyla oluşan bu vitamin ette, karaciğerde ve mayada vardır. Bu vitaminin eksik olduğu vücutlarda pelegra ismi verilen hastalık baş gösterir. Bu hastalıkta, başta psikolojik bozukluklar olmak üzere ishal, kansızlık, cilt iltihapları ve ağız içinde yaralar ortaya çıkar. Ancak, hastaya nikotin asidi verilerek bu belirtileri kısa zamanda yok etmek mümkündür.

Bu vitamin damarlar üzerinde etkilidir. Deri damarlarının bozukluklarında, beyin damarlarının sıkışma ve tıkanma durumlarında, astımda, göğüs anjininde bu vitamin kullanılır. Fakat, nikotin asidinin amid biçimi damarları genişletmez, bu sebeple pelegranın tedavisinde nikotinamid kullanmak yöntemi seçilir.

4 Folik Asit: Yeşil yapraklı sebzelerde, buğdayda, yulafta, bira mayasında, balıkta, soya fasulyesinde, pirinçte, kesilmiş sütte, yumurta sarısında bulunur. B vitaminleri arasında önemli bir yeri bulunmaktadır. Bu vitaminin eksikliği kansızlığa sebep olur. Akyuvarlarda, kanın pıhtılaşmasına yarayan hücrelerde (Trombosit) azalmaya yol açar.

Böyle hastalara folik asit verilmek suretiyle kansızlığın üç – dört gün içinde giderilmesi mümkün olur, akyuvarlarda trombositlerin fazlalaşması sağlanır.

Karaciğer sirozu ile gebelik ve loğusalıktan ileri gelen kansızlıklarda folik asit çok kullanılır. Ayrıca çocukluk çağı kansızlıkları ile beslenme bozukluğu kansızlıklarında da bu vitamin yararlıdır. Bu vitamin eksikliğinde hastanın durumuna gereken önem verilmeli, noksanlık giderilmelidir.

5 B12 vitamini: İnsan bağırsağındaki çeşitli bakterilerin de oluşturduğu bu vitamin pek çok bitkinin kökünde, sığırın böbreğinde, karaciğerinde ve dilinde vardır.

Bu vitaminin en önemli yararı kan yapıcı olmasıdır. Birçok etkilerinin yanında bu niteliğinden dolayı gereği çok olan B12 vitamini, içinde fosforla siyanür de bulunan organik bir bileşiktir. Kırmızı renktedir. Bu rengi kobalttan alır.
Bileşim yönünden birbirine yakın, fakat etki bakımından farklı pek çok çeşidi vardır.
İğneyle ve ağız yolu ile kansızlara verilen bu vitamin, sinir iltihaplarında, bilhassa siyatiklerde önemli rol oynar.

6 B6 vitamini: Kimyasal adı prydoxine'dir. Gebelerin bulantı ve kusmalarında, kansızlıklarda kullanılır. Sebzelerin birçoğunda, karaciğerde, buğdayda ve bira mayasında vardır.

7 Biyolin: Vücuttaki noksanlığına ruhi bozukluk, kansızlık, deride döküntüler meydana gelir. Yumurta sarısında ve karaciğerde bol miktarda bulunur. Mayada da biyotin vardır. Bu vitamine «H vitamini» adı da verilir.
23.01.2024 06:10:59
B Vitamini ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

B Vitamini Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

93 Yorum Yapılmış "B Vitamini"
B 17 DİYE BİR VİTAMİN MEVCUTMU
AliFaik DURAK . 26.10.2013
Bagisiklik sistemimin zayifladigini dusunuyorum cunku surekli hasta oluyor ve zayifliyorum sizce bu b vitamin eksikligi olabilirmi
akin . 19.04.2013
YAzı biRAz uzun olmuş ama ALLAH razı olsun. TeşeKkürler..
Adıma Bakma Tadıma Bak :D . 25.12.2017
Bende az kalsın vitamin hapı alıyordum zararlarını iyiki araştırdım
Diyar arslan . 13.12.2017
BENDE CAN SIKINTISINDAN VİTAMİN HAPI İÇECEKTİM ZARARI NEYMİŞ DİE BAKTIM GARANTİ OLSUN SONRA ZEHİRLENİRİM FALAN HAHA ŞAKA ŞAKA
CEYDA . 05.10.2016
BEN MENİERE HASTASIYIM. KULAK TETKİKLERİMDEN SONRA BANA YARDIMCIİLAÇ TAKVİYESİ OLARAK, BİR B VİTAMİN KOMPLEKSİ VERİLMŞTİ .ÇOK FAYDALI OLDU. ŞİMDİ ADINI UNUTTUĞUM İÇİN BULAMIYORUM. NE TAVSİYE EDERSİNİZ ?
SEMİHA CİRE . 13.07.2016
Yazi guzel tesekkurler fakat cok teoriye bogulmus, yine de tesekkur ederim.
Hale . 24.03.2016
ben azerbaycanliyim odevime bu guzel haberler yardim etti butun turkiyeye selamlar tesekkurler
kirgin cicekler . 13.02.2016
anlatım yapcam okulda işime yarar diye düşünüyorum
Kajin Çem . 10.02.2016
çok güzel ama biraz kısa olsaydı iyi olurdu ama bişey olmaz ödevimizi yaptıkya o yeter teşekürler herşey için
merve . 01.12.2015
daha kısa yazaydınız daha iyi olurdu hem daha hızlı olurdu ve hemen okurduk
mükemmel birinsan . 30.10.2015
yeterli bilgi verilmiş fakat çok uzun
bir kullanıcı . 11.10.2015
çok güzel bir site çok tşk ediyotum h
kerem . 06.10.2015
Hayvan Gibi şiy yapıyonuz yaw bune 2 buçuk saatte yazdım Amam yinede MÜkemel
İsmini Vermek İstemeyen Kişi . 06.10.2015
Bence güzel işime biraz yaradı emeginiz için tsk ama daha iyi olan yerler var ama daha iyi ola bilir
Ülkü . 05.10.2015
iyi değil.muhteşem süper ötesi çok işime yaradı emeği geçen herkese teşekkürler
Rutkay . 05.10.2015
Güzel bilgiler 5. sınıf fen dersi için kullandım.Çok sağol
Flash E2 . 30.09.2015
Bilgiler yetersiz Ben burada ilave yapmayacağım. Fakat kişilerin daha fazla kaynağa bakmasını öneririm.
ÖZHAN . 23.07.2015
ÇOK İŞİME YARADI SAĞ OLUN VAR OLUN.333
MÜTİŞ OLMUŞ . 25.02.2015
Çok yaralı olmuş gerçekten,bu güzel bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için emeği geçen herkese teşekkür ederiz.
Merve . 19.01.2015
çok güzel ve yararlı olmuş emeği geçenlerden ALLAH razı olsun
Aybars Aktürk . 12.01.2015
çok güzel ve yararlı olmuş emeği geçenlerden ALLAH razı olsun
murat . 26.12.2014
bunları yazana çok teşekkür ederim. çünkü ödevim için işime çok yaradı.
Aşık Hakan . 18.12.2014
çok işime yaradı ama bir de nelerde olduğunu yazsaydınız daha iyi olurdu diyorum ve gidiyorum
çok tşk . 28.11.2014
çok iyi ve güzel anlatıyor başarılı
emine başarır . 13.11.2014
Merhababendeseniçokseviyorum .ThéBankisoperatingthroughfive.
the is maraz . 09.11.2014
Vahadada yani demek istediği güzel Gsgshvf&316;&322;
vava . 09.11.2014
gerçekten çok güzel çok iyi anlatıyoo
serenay . 01.10.2014
Ben soruları cok seviyorum hemde cok derslerinde cok seviyorum sınavlarım hep 5geliolar öğretmenlerime ve onları yapan kisilere cok teşekkür ederim
Beste uyanık . 29.09.2014
BanavearkadaşlarımabilgiverdiğiniçinTEŞEKKÜR
TEŞEKKÜRLER EDERİM . 23.09.2014

B Vitamini Eksikliği

B vitamini eksikliği, B vitamini, sinir, DNA ve kırmızı kan hücresi üretimi başta olmak üzere vücudun sağlıklı bir şekilde varlığını devam ettirebilmesi için...
Devamını Oku

B Vitamini Nelerde Var

B vitamini nelerde bulunur, sorusu oldukça merak edilen sorular arasında yer almaktadır. B grubu vitamini adını alan suda eriyen ve vitamin karakterinde...
Devamını Oku

B Vitamini Nedir

B Vitamini Nedir, Suda erime özelliği gösteren ve vitamin gibi çalışan bazı koenzimlerin yapıları da B vitamini grubu adını almaktadırlar. Bunların hücre met...
Devamını Oku

B Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur

B vitamini hangi besinlerde bulunur? B vitamini vücut için hayati önemler taşıyan birçok fonksiyonların yerine getirilmesinde görevli bir vitamindir. Enerji ...
Devamını Oku

B Vitaminin Faydaları

B Vitaminin Faydaları, B grubu vitaminleri suda eriyen vitaminlerdendir. Hayvansal ürünlerde ve gıdalarda, süt ve süt ürünlerinde bu vitaminler bolca bulunma...
Devamını Oku

B Vitamini Fazlalığı

Genellikle zehirlenmeye sebep olmaz. Ancak çok yüksek dozlarda alınırsa zehirlenme görülebilir.Belirtileri; hissizlik, yürüyememe, cilt ra...
Devamını Oku

B8 Vitamini

B8 vitamini, Biyotin olarak da adlandırılır. Isıya duyarlı bir vitamindir ince bağırsaklarda yapılabilen bir vitamindir. Dokuları bir arada tutan kolloj...
Devamını Oku

B4 Vitamini

B4 Vitamini adenin, B vitaminleri gurubu serisinin bir üyesidir. B4 vitamini adenin, suda çözünen bir vitaminlerdendir. B vitaminleri benzeri B4 vitamini ade...
Devamını Oku

B2 Vitamini

B2 vitamini, suda eriyebilen bir vitamin türüdür. Raboklavin olarak da bilinen B2 vitamini vücutta depolanan bir vitamin olmadığı için düzenli olarak tü...
Devamını Oku

B6 Vitamini

B6 vitamini, birçok hastalığa karşı insanları korur. "Antikor" üretiminde önemli bir rol oynamaktadır. B6 vitamininin diğer görevleri arasında norepin...
Devamını Oku

B9 Vitamini

B9 vitamini, folik asit ya da folat olarak bilinen bir vitamindir. Birçok alanda sağlık açısından faydaları azımsanmayacak kadar çoktur. Özellikle gebel...
Devamını Oku

B1 Vitamini

B1 vitamini, karbonhidrat metabolizması için oldukça önemli bir vitamindir. B1 vitamini karbonhidratları parçalayıcı özelliği ile enerji sağlar ve glikoza dönü...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
B Vitamini Eksikliği
B Vitamini Nelerde Var
B Vitamini Nedir
B Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur
B Vitaminin Faydaları
Son Forum Konuları
B Vıtamını Doz
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024