{ "title": "B Vitamini Nelerde Var", "image": "https://www.bvitamini.gen.tr/images/b-vitamini-nelerde-var(1).jpg", "date": "20.01.2024 17:34:34", "author": "ezgi kılıç", "article": [ { "article": "
B vitamini nelerde bulunur, sorusu oldukça merak edilen sorular arasında yer almaktadır. B grubu vitamini adını alan suda eriyen ve vitamin karakterinde çalışan koenzimler hücre metabolizmasında çok önemli bir yere sahiptir. B grubu vitaminleri arasında biotin, nikotinik asit, folik asit ve pantotenik asit gibi vitaminler bulunmaktadır. B vitamini yağların hazmedilmesini kolaylaştırmada oldukça önemli bundan dolayı da ishal oluşumunu engellemektedir. Bunun dışında sinirleri dinlendirmektedir. Cilt için oldukça yararlı olan B vitamini cildi parlatır ve canlı ve diri olmasını sağar. Yine b vitamini tırnakların daha sağlıklı uzamasına yardımcı olarak tırnak kırılmalarını önlemektedir. B vitaminleri içeriğinde B-1, B-2, B-3, B-5, B-6, B-7, B-9, B-12 ve biotin, nikotinik asit, folik asit, pantotenik asit B grubu vitaminlerine girmektedir.

B grubu vitaminler hayati bir önem taşımaktadırlar. İştah açısından, sindirim ve sinir sitemleri bakımından oldukça önemli bir yere sahiptirler. 4 farklı türde B vitamini bulunmaktadır. Bu vitaminlerin hepsi tuz ve şeker gibi suda erimektedir. Bu yüzden vücutta depolanamazlar ve günlük olarak sürekli ve düzenli bir şekilde tüketilmeleri gerekmektedir. B vitaminleri suda eridikleri için yemeklerin pişirildikleri sular eğer dökülürse içinde bulunan B vitaminleri de kaybolur. B vitaminin eksikliği kişilerde yorgunluk, iştahsızlık, kabızlık, mide ve bağırsak bozukluğu, sinir iltihapları ve gelişme geriliğine neden olmaktadır.

B vitamini maya, et, balık, karaciğer, kuru baklagil, süt, yağsız peynir, yumurta sarısı, hububat, kuru kayısı, bezelye ve ıspanakta bol miktarda bulunmaktadır. B vitamini ilk zamanlarda tek bir vitaminden oluştuğu düşünülen ancak daha sonra tek vitaminden değil farklı birçok maddeden oluştuğu anlaşılmıştır. B vitaminleri birbirinin tamamlayıcısı durumundadırlar. Bundan dolayı da toplu olarak verilirler. B vitaminlerinin bulunduğu besinler şu şekilde sıralanabilir.

B-1 Vitamini: Tahıl kabuklarında bulunur. Bunun dışında sığır etinde ve bira mayasında oldukça fazladır. B1 vitamini soya fasulyesinde, domuz etinde, bala, ceviz, fındık, kuru bezelye ve yürekte oldukça fazla bulunur. Bu besinlerde bulunma miktarından daha az oranda karnabaharda, mısır ekmeğinde, kuşkonmaz, kuru üzüm, süt ve süt ürünleri, brokoli, yulaf ezmesi, ayçekirdeği, erik ve patateste bulunmaktadır. Bunun dışında B1 vitaminin alımı iştahsızlık, gebelik ve sinir ağrıları gibi durumlarda artmaktadır. Bundan dolayı hamile olan kişilere, iştahsızlık sorunu yaşayan kişilere ve sinir ağrısı olan kişilere bu vitaminden verilmektedir.

B-2 Vitamini: B2 vitaminin eksikliği gözde bazı bozukluklara yol açmaktadır. Karanlıkta görme oranının azalmasına neden olmaktadır. Işığın fazla olduğu yerlerden korkmaya bile neden olmaktadır. B2 vitamini süt tozu ile böbrek ve karaciğerde çok fazla bulunur. Bunun dışında süt, yoğurt, yürek, badem, kuru bezelye ve kuru fasulyede bol oranda bulunmaktadır. Yine bunların dışında mantar, kuşkonmaz, soya fasulyesi, yeşil fasulye ve yer fıstığında bulunmaktadır.

B-3 Vitamini: Yumurta, süt, balık, peynir, havuç, hurma, mısır ve buğdayda bulunmaktadır.

B-5 Vitamini: bu vitamin karaciğerde, kırmızı et, tavuk, yumurta, kuruyemiş, baklagiller ve tahıllarda bulunmaktadır.

B-6 Vitamini: Yumurta, tavuk, balık, süt, muz, patates, yulaf, mısır, soya fasulyesi, kuruyemiş, havuç, bezelye ve avokado da bulunmaktadır.

B-7 Vitamini: (Biotin) bu vitamin yumurta, balık, patates, süt fındık, soya, ceviz ve bira mayasında bulunmaktadır.

B-9 Vitamini: (Folik Asit) bu vitamin tüm tahıllarda bulunmaktadır. Bunun dışında kuru baklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, arpa, fasulye, kahverengi pirinç, mercimek, hurma, ceviz, fındık, yumurta sarısı, süt, peynir ve turunçgillerde bulunmaktadır.

B12 Vitamini: bu vitamin sığır eti, böbrek, balık, peynir, süt, yumurta, karaciğerde bulunmaktadır.
" } ] }