{ "title": "B2 Vitamini", "image": "https://www.bvitamini.gen.tr/images/b2-vitamini.jpg", "date": "20.01.2024 15:09:38", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
B2 vitamini, suda eriyebilen bir vitamin türüdür. Raboklavin olarak da bilinen B2 vitamini vücutta depolanan bir vitamin olmadığı için düzenli olarak tüketilen besinlerden günlük alınmalıdır. Dışarıdan vücuda alınan B2 vitamininin fazlası idrar yolu ile dışarı atılır. Enerji için oldukça faydalı olan B2 vitamini doğal yollardan tüketilen besinler ile kolaylıkla vücuda alınabilir. Hem bitkisel hem de hayvansal gıdalar B2 vitamini açısından zengin içeriğe sahiptir. B2 vitamini vücutta birçok fonksiyon için faydalıdır. Şeker oranını dengeler, yağ ve amino asitlerin kullanılmasına yardımcı olur, yaşlanma sürecini yavaşlatır ve serbest radikaller ile mücadele etmeyi sağlar.

Günlük B2 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?

B2 vitamini metabolizmanın fonksiyonel olarak çalışması için gerekli olan vitaminlerden biridir. Vücutta yaşanan B2 vitamini eksikliği nedeniyle protein, yağ ve karbonhidrat emilimi engellenir. B2 vitamini eksikliği nedeniyle sindirim problemleri yaşanabilir. Özellikle mide ile alakalı problemler açığa çıkar. B2 vitamini eksikliğinde gözlerde kanlanma, yanma oluşur. Ayrıca ağızda da yanma gibi şikâyetler açığa çıkar. Boğaz, dil ile de ilgili problemler yaşanabilir. Saç renginde matlık, ciltte oluşan kırışıklıklar, katarakt, böbrek üstü bezlerinde fonksiyonel bozukluklar B2 vitamini eksikliği sebebiyle ortaya çıkabilir.

B2 vitamini eksikliği nedeniyle ağız ve dilde meydana gelebilecek yaraların mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde bu yaralar psikolojik ve dermatik sorunlara yol açabilir. Bu şikâyetler daha pek çok hastalığın belirtisi olabileceği için kesin tanı için mutlaka doktora başvurulması gerekir.

Günlük ne kadar B2 vitamini alınmalıdır?

6 ay bebekler 0.3 mg.

7-12 ay bebekler 0.4 mg.

1-3 yaş arası çocuklar 0.5 mg.

4-8 yaş arası çocuklar 0.6 mg.

9-13 yaş arası çocuklar 0.9 mg.

14-18 yaş arası erkekler 1.3 mg.

14-18 yaş arası kızlar 1 mg.

19 yaş üzeri erkekler 1.3 mg.

19 yaş üzeri kadınlar 1.1 mg.

Hamilelik döneminde 1.4 mg.

Emzirme döneminde 1.6 mg.

B2 vitamini faydaları nelerdir?
B2 vitamini içeren besinler

B2 vitamini neredeyse tüm besin maddelerinde bulunan nadir vitaminlerden biridir. Düzenli olarak günlük beslenme programı ile vücuda kolaylıkla alınabilir. B2 vitamini içeren bazı besinleri şu şekilde sıralayabiliriz;

Peynir: Peynir B2 vitamini bakımından zengin içeriğe sahip olan bir hayvansal üründür. 100 gr peynir ortalama olarak 1.38 mg B2 vitamini barındırmaktadır.

Badem: Badem de B2 vitamini bakımından iyi bir kaynaktır. 100 gr badem 1.10 mg B2 vitamini içerir.

Yumurta: 100 gr yumurta ortalama olarak 0.51 mg B2 vitamini içermektedir.

Mantar: Mantar yine B2 vitamini bakımından zengin içeriğe sahip olan besinlerden biridir. 100 gr mantar ortalama olarak 0.49 mg B2 vitamini içerir.
" } ] }