{ "title": "B6 Vitamini", "image": "https://www.bvitamini.gen.tr/images/b6-vitamini.jpg", "date": "20.01.2024 01:44:11", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "B6 vitamini, birçok hastalığa karşı insanları korur. \"Antikor\" üretiminde önemli bir rol oynamaktadır. B6 vitamininin diğer görevleri arasında norepinefrinve serotonin nörotransmiterlerinin (Sinir taşıyıcı) sentezi, hemoglebin üretimini gıdalar yolo ile alınan proteininin parçalanması ve kan şekerini güzenler, dengelemesine yardımcı olur. Eksikliğinde kandaki hemoglobin sayısı azalır. Bunun için anemi oluşabilir. Egzama gibi cilt hastalığı oluşabilir. Yorgunluk hissi ya da kas kasılmaları ve nöbetleri görülebilir. Kalp ve damar sağlığının korunması için önemli bir vitamindir. Ayrıca sinir sistemini etkileyen hastalıklarla mücadele eder ve bazı cilt hastalıklarının tedavisine de yardımcı olan çok önemli vitaminlerden birisidir.

B6 vitamini neredeyse tüm moleküllerin sentezinde kullanılır. Protein yapı taşı olan amino asitlerin sentezi için gerekiyor. Vücudumuzun karbonhidratın (Şeker ve nişasta işlenmesi için) B6 vitaminine ihtiyaç duyuyor. Bu özelliğiyle fiziksel aktivitelerde gereken enerjinin sağlanması için öne çıkan vitaminler arasında yer alıyor. Vücudumuzun sülfür içen moleküllerin bulunması, özellikle hormon dengesinin korunması ve karaciğer aracılığıyla toksik maddelerin temizlenmesi açısından önemli oluyor. Aynı durum vücutta pek çok kimyasal reaksiyon sırasında kullanılan metil içinde geçerlidir. Bu konuda çalışmalar devam etmekle birlikte araştırmacılar istenmeyen iltihapların önlediği belirtmektedir. Yeterli B6 vitamini alarak diyabet hastalıkları, kalp hastalıkları, obezite gibi kronik inflamasyon ile bağlantılı hastalıkları ortaya çıkma riski azaltabiliyor.

Ham pirinç ve buğday kepeği B6 vitamini bakımından en zengin gıdalar arasında oluyor. Gıdalar yoluyla aldığımız B6 vitaminini artırmak için esmer pirinç ve kepekli ekmek tüketebilirsiniz. 100 gram pirinç kepeğinde 4.07 mg bulunuyor. 1 yemek kaşığı pirinç kepeğinde ise 0.3 mg (Günlük ihtiyacının %15'ini) bulunuyor. 1 yemek kaşığı toz acı biberde 0.294 mg B6 vitamini (Günlük ihtiyacın %15'i) bulunuyor. Aynı miktarda kurutulmuş nane ise günlük B6 vitamin ihtiyacını ise günlük ihtiyacının %3'ünü karşılıyor. B6 vitamini içeren diğer baharat ve bitkiler arasında sarımsak tozu, fesleğen, zerdeçal, kekik, defne yaprağı, biberiye, mercanköşk, tarhun ve adaçayında bulunuyor. 100 gram fıstık günlük ihtiyacının %85'ini karşılıyor.

Bu vitamin balıklarda bulunuyor. Ton balığı somon balığı ve morina gibi derin deniz balıklarında protein yağ asitleri bu vitamin için iyi birer kaynaktır.100 gram ton balığında günlük ihtiyacının neredeyse yarısını karşılıyor. Potasyum ve bakır minerallerin bakımında zengin olan fındık aynı zamanda bu vitamini içeriyor.

Sığır ve hindi ciğeri yüksek miktarda B6 vitamini içeriyor ama kolesterol değeri de yüksek olduğu için dikkatli tüketmek gerekiyor. 100 gr sığır ciğerinde 1.04 mg bulunuyor. Hindi etinde aynı miktarda B6 vitamini bulunuyor. Bir avuç ay çekirdeği günlük vitamin ihtiyacının yüzde 11 karşılar. Kavrulmuş bütün susam tohumunda da bu vitamin bulunuyor. Ayrıca susamla hazırlanan tahinde B6 vitamini bakımından çok zengin yiyeceklerden biridir.

B6 vitamini eksikliğinde görülen durumlar

B6 vitamini hücre yenilenmesinde önemli olduğu için eksikliğinin belirtileri önce ciltte görülüyor. Cilt hücreleri yenilenmediği zaman leke ve kırışıklıklar artıyor. Egzama, dermatit gibi cilt sorunları yaşanabilir. B6 vitamini eksikliği yetersiz beslenmeye bağlı olarak da oluşabiliyor. Sigara kullanmak, bazı ilaç türleri (Antibiyotikler, kemoterapi ilaçları, antidepresan gibi) olumsuz etkiliyor.

Günlük olarak alınan 2 gram yüksekliğinde B6 vitamini fazlalığına bağlı bazı yan etkiler görülebilir. Fazlası genel olarak sinir sistemini etkiliyor ve kişinin dengesiz davranışlar sergilemesine neden olabiliyor. Bu miktarı gıdalar yoluyla almak çok zordur. Her vitaminlerin fazlası ve eksiği iyi değildir.
" } ] }