{ "title": "B9 Vitamini", "image": "https://www.bvitamini.gen.tr/images/b9-vitamini.jpg", "date": "19.01.2024 14:37:17", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
B9 vitamini, folik asit ya da folat olarak bilinen bir vitamindir. Birçok alanda sağlık açısından faydaları azımsanmayacak kadar çoktur. Özellikle gebelik döneminde anne adayı ve bebeği desteklemek amacıyla takviye şeklinde kullanılır. Gebelik döneminden önceki dönemde kullanıldığında nöral tüp bozukluğu nedeniyle doğum yapma riskini azaltıcı etkiye sahiptir. Bu nedenle de uzmanlar gebelik düşünen bayanlara gebelik başlamadan önceki dönemde B9 vitamini alımını önermektedir. Gebelik döneminde de alınabilse de gebelik öncesi dönemde alınması daha faydalı olur. Önerilen günlük B9 vitamini alımı yetişkinler için 400 mcg, gebelik öncesi ve gebelik döneminde 600 mcg kadardır. B9 vitamini bazı besinelr tarafından doğal olarak alınabileceği gibi doktor önerisi ile takviye şeklinde de alınabilir. B9 vitamini gebelik için olduğu kadar kanser ve kanser hücre yapısında yaşanabilecek değişiklikleri önlemek için de faydalı bir vitamindir.

B9 vitamini nelerde var?

B9 vitamini içeren besinler aşağıda liste şeklinde verilmiştir. B9 içeren besinler bu liste kadar değildir. Aşağıda yer alan bazı gıdaların tüketilmesi bazı bünyeler için uygun olmayabilir. Bu nedenle B9 vitamini bakımından zengin bir beslenme listesi oluşturmak için biz uzmana danışılmalıdır.

Mercimek: B9 vitamini bakımından zengin içeriğe sahip bir besin maddesidir. Özellikle gebelik öncesinde beslenme listesine eklenerek ihtiyaç karşılanabilir. 1 su bardağı kadar mercimek ortalama olarak 180 mcg B9 vitamini içerir. Bu miktar günlük alınması gereken miktarın neredeyse yarısıdır. Mercimek aynı zamanda demir, lif ve karbonhidrat bakımından da zengin bir besin maddesidir.

Yeşil yapraklı sebzeler: B9 vitamini diğer adı ile folik asit yeşil yapraklı sebzelerde bolca bulunur. Örneğin yarım kilo kadar ıspanak 220 mcg B9 vitamini içerir.

Kuşkonmaz: Ekonomik anlamda biraz maliyetli olan bir sebze olan kuşkonmaz tüketimi ülkemizde pek yaygın değildir. Ancak B9 vitamini bakımından zengin içeriğe sahiptir. 1 kâse kuşkonmaz yaklaşık 79 mcg B9 vitamini içerir.

Narenciye: 1 tane orta büyüklükte portakala ortalama olarak 55 mcg B9 vitamini içerir. Bu özelliği ile portakal B9 vitamini alımı için alternatif olarak tüketilebilir.

Barbunya: Barbunya salata, yemek gibi farklı alanlarda kullanılabilen bir besin maddesidir. Yarım su bardağı kadar barbunya yaklaşık 115 mcg B9 vitamini içerir. Ancak barbunya gaz problemini tetikleyebileceği için bu tür problemi olan kişiler dikkatli tüketmelidir.

Brokoli: Sağlık aşçısından adeta bir şifa kaynağı olan 1 kâse haşlanmış brokoli günlük B9 ihtiyacının 1/4'ünü karşılamak için yeterli olur. Mineraller ve vitaminler bakımından zengin içeriğe sahiptir ve lif açısından mükemmel bir kaynaktır.

Domates suyu: Domates suyu B9 vitamini bakımından mükemmel bir sebze suyudur. 1 su bardağı domates suyu yaklaşık 50 mcg B9 vitamini içerir. Domates çorbası da alternatif olarak B9 ihtiyacı için tüketilebilir.

Yumurta: 1 tane yumurta 25 mcg B9 vitamini içerir. Fakat kolesterol bakımından yüksek bir besin olduğundan dikkatli tüketilmelidir.
" } ] }